Libro Voiajeux
De Cociulia à Almaty...
... des gens, des livres et des jeux
Alina, 25 ani
​
​
​
​
Am avut norocul să îmi fac studiile în România în ConstanÈ›a, unde am făcut parte È™i dintr-o asociaÈ›ie studenÈ›ească în timpul celor 3 ani de licență. Faptul de a-mi întâlni prietenul, Martin, È™i de a mă confrunta cu o cultură nouă, atât de diferită È™i atât de bogată, mi-a dat dorinÈ›a să continui drumul meu, acel de a descoperi È™i de a împărtăși cu celălalt.
​
De trei ani de zile, de când trăiesc în FranÈ›a, nu am încetat să mă integrez în societatea franceză, să descopăr alternativele care se fac în sistemul educaÈ›ional, al culturii, al mediului înconjurător etc. De asemenea, studiile de masterat pe care le urmez acum în Rennes, specialitatea în economie socială È™i solidară (ESS ), mi-a permis să îmi dau seama că fiinÈ›a umană trebuie să fie în inima societății noastre È™i că ea are imense capacități de a construi o lume bazată pe valori, precum democraÈ›ie, guvernanță partajată, convivialitate, respect È™i reciprocitate.
​
De ce călătoria, cărțile și jocurile de societate?
​
Pentru că până la ai mei 19 ani am trăit în satul natal È™i nu am avut ocazia È™i resursele necesare de a călători pentru a descoperi țăriÈ™oara mea micuță È™i țările vecine. Pentru că, la ai mei 20 de ani mi-am cumpărat prima mea carte, fiind studentă în România. Și după 3 ani de când sunt în FranÈ›a, datorită prietenului meu, a familiei sale È™i a diferitelor întâlniri cu persoane remarcabile, am descoperit jocurile de societate, lumea culturală È™i inter-culturală a aceste țări. Acest voiaj, este rezultatul a 2 ani de reflectii cu Martin. Fiind la terminarea studiilor, noi ne-am decis să îl realizăm.
​
Provenind dintr-o familie de agricultori, până la ai mei 19 ani am crescut în satul meu natal Cociulia, din Republica Moldova. De când am plecat de acasă, nu am încetat să călătoresc, să trăiesc în străinatate È™i să descopăr lumea.
În Moldova există un contrast important între persoanele care trăiesc la sat È™i cei care trăiesc la oraÈ™. Persoanele ce trăiesc la sat È™i nu au avut ocazia să plece în străinătate ca să lucreze au un venit modest, abia dacă ajung la limita de 100 de euro. Pentru ei, este inimaginabil de a-È™i permite activități, precum să meargă la cinema, la teatru, la spectacole de muzică etc. Accesul limitat la cultură în sate determină tinerii È™i adulÈ›ii, în general bărbaÈ›ii, să devină depedenÈ›i de alcool È™i petrecerea timpului în faÈ›a calculatorului. Problema alcoolismului este la fel de prezentă È™i în țările pe care le vom traversa.
​
Eu am crescut cu posturi de televiziune în limba rusă, pentru că situaÈ›ia politică a țării mele, „nu favoriza” deschiderea altor posturi în română. Descoperirea culturii, a Rusiei È™i a Ucrainei prin intermediul televizorului, mi-a dat dorinÈ›a să le văd în realitate, să cunosc aceÈ™ti oameni cu care avem o istorie comună, cea a țărilor ex-sovietice.
Ce È›ine de jocurile de societate, acum doi ani cu Martin, am avut dorinÈ›a să facem o călatorie în Moldova cu un camion pentru a împărtăși ideea jocurilor de societate. Această idee a venit după micul sejur a lui Martin la mine în sat. Prima dată când el a venit acasă la părinÈ›ii mei cu jocuri de societate, a fost o surpriză mare pentru mine să văd curiozitatea È™i interesul veriÈ™orilor È™i prietenilor mei pentru aceste jocuri. După care, Martin cu fratele È™i tatăl meu au fabricat jocul Molkky, pe care părinÈ›ii mei adoră să îl ia cu ei la petreceri sau întîlniri cu prietenii lor.
​
​Prima „Bibliotecă de stradă”, pe care am văzut-o în FranÈ›a, a fost în oraÈ™ul Nancy, acum 3 ani. Am găsit această descoperire pur È™i simplu extraordinară! Să poÈ›i împărtăși gratuit cu un necunoscut o carte. În plus, am observat că francezii au obiceiul de a avea o bibliotecă la ei în casă..
​
​
De când trăiesc în FranÈ›a, am descoperit multe lucruri frumoase pe plan cultural, asociativ, alternativ, în domeniul economiei sociale È™i solidare etc. Toate experienÈ›ele trăite în această È›ară, îmi dau dorinÈ›a de a mă implica în sfera solidarității internaÈ›ionale, bazată pe schimbul de experiență, pe inter-culturalitate, de a realiza proiecte colective cu oamenii locali È™i dezvolta cultura în toate sensurile.
Prin intermediul jocurilor de societate, putem crea momente de bucurie È™i lega prietenii mult mai uÈ™or. În pofida barierii de limbă, cărÈ›ile ne permit să împărtășim momente de tăcere, bogate în reflecÈ›ii care ne fac să călătorim într-o lume fără frontiere.
​
​