top of page
Notre éthique

Etica noastră ...             ... DefiniÈ›iile noastre

  • Solidar È™i nu umanita:

În pofida definiÈ›iei cuvântului umanitar care „caută binele umanitătii, lupta pentru respectul fiinÈ›ei umane”, noi îi dăm cel mai des o cu totul altă definiÈ›ie. Iată definiÈ›ia după Rony Brauman, ex-preÈ™edinte a Medicilor fără frontiere: diferit de formele solidărității internaÈ›ionale, ajutorul umanitar nu pretinde să transforne societățile, ci să ajute membrii ei în perioada de criză;

​

  • Cu caracter solidar È™i civic:

Noi dorim să definim călătoria noastră ca avînd un caracter solidar È™i cetățenesc. Solidar, pentru că nu vrem să pretindem de a transforma alte societăți, însă vrem să răspândim ideea noastră, cunoÈ™tinÈ›ele È™i competenÈ›ele noastre cu ei, cei care vor să-È›i schimbe societatea spre mai bine.

​

  • A împărÈ›i, a dărui :

Să trăim o experiență aÈ™a cum va fi, înseamnă să acceptăm ideea de a împărÈ›i cu celălalt. Să vrei să împarÈ›i înainte, în timpul experienÈ›ei È™i după, cu cei care vor participe, cu cei care vor fi interesaÈ›i È™i vor dori să realizeze acest tip de proiect.

​

  • Civic :

Noi am avut norocul să ne cunoaÈ™tem drepturile È™i obligaÈ›iile de cetățean, ca francez, moldoveancă È™i europeni prin intermediul È™colii, studiilor superioare, călătoriei, militantismului asociativ. Prin intermediul interacÈ›iunii cu celălalt, a jocului È™i cărÈ›ilor, noi dorim să le aducem la cunoÈ™tintă statutul nostru de cetățeni È™i, de altfel, să cunoaÈ™tem È™i celelalte naÈ›iuni, ca să construim idei È™i proiecte în comun, benefice tuturor. Să descoperim alte culturi, pentru a ne da seama de rolul nostru ca cetățeni în lume.

​

  • FinanÈ›are participativă necomercială : (mod de finanÈ›are prin intermediul căreia persoanele fizice donează o sumă de bani la alegerea lor prin intermediul unei platforme online).

 

  • De a nu fi în unică consumatie a bogatiei lumii prin calatorie :

Noi nu dorim doar să călătorim È™i să profităm de ospitalitatea persoanelor care ne primesc în aceste țări. Pentru noi este important ca aceasta călătorie să fie construită pe ideea de a împărÈ›i cu celălalt, a avea un schimb reciproc bazat pe respect È™i convivialitate.

​

  • Colonialism deghizat  :

Ceea ce noi numim colonialism deghizat, reprezintă comportamentele sau ajutoarele umanitare È™i materiale, provenite dintr-o È›ară mai puternică, care s-a impus, sub argumentul de dezvoltare economică, educativă, sanitară sau socială, asupra altor țări sarace sau în curs de dezvoltare. În marea parte a cazurilor, țările slab dezvoltate sunt monopolizate economic È™i social de puterile politice, ceea ce nu favorizează dezvoltarea capacităților acestor țări.

​

  • Mediul rural (rural – care È›ine de sat, oamenii car vin de la sate):

Majoritatea bibliotecilor de stradă vor fi construite în mediul rural, la sate mici. Această alegere se explică prin faptul că persoanele de la sat au acces mai limitat la experienÈ›e de dezvoltare culturală. Bogăția care se va baza pe lipsa părÈ›ii financiare, dar prin literatura È™i modul convivial al jocului va împuternici spiritul comunitar È™i deschiderea către lume.

bottom of page