Libro Voiajeux
De Cociulia à Almaty...
... des gens, des livres et des jeux
"Dealul Țiganilor” din Soroca este considerată capitala neoficială a romilor. În soroca este cea mai mare concentrație de țigani. Casele sau „castelele” lor reprezintă imitații arhitecturale din intreaga lume. Chiar se merită de văzut, dacă te plimbi prin străzile tiganilor, neapărat vei fi acostat de un țigan care cu mindrie își va lăuda casa.
Pe „Dealul Țiganilor” Pentru informație, majoritatea caselor nu sunt terminate și țiganii traiesc in subsolul casei, interiorul casei nefiind mobilat. E ceva neobișnuit să vad așaceva in Moldova dar e și greu să înțeleg pentru ce casele astea nelocuite !!
Cetatea de la Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. Acest monument istoric a fost renovat și transformat într-un loc turistic atractiv.
Aceasta epopee extraordinara este consacrata tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave. „Lumanarea Recunostintei”, crescand din adancurile trecutului nostru, reprezinta un omagiu adus tuturor eroilor anonimi, care au pastrat cultura, limba si istoria Moldovei in paleta policroma a civilizatiei umane, invesnicind totodata si memoria marelui poet anonim, autorul baladei „Miorita”.
Trecînd prin satele din raionul Dondușeni, am observat la fel multe porți ornamentate cu tabla zincată. Tradiții ce se mai păstrează;
În satele din partea nordică a Moldovei, prin raionul Dondușeni, majoritatea fîntinilor sunt ornamentate frumos din tabla zincată.
Situată la 20 km de Chișinău, Cricova est numită capitala de vinuri moldovenești. In zona Cricova a existat cu multi ani in urma o cariera de piatra din care se faceau cotileți. Cu timpul s-au format adevarate galerii in munte. Combinatul de vinuri Cricova SA a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense.
Beciurile ei prestigioase reprezintă cea mai mare atracție turistica din țară, cu o colecție de sticle rare și inestimabile. Beciul din Cricova este constituit dintr-o rețea degalerii de aproape 120 km (dintre care 60 km sunt dedicați conservării). Este un loc ideal pentru păstrarea vinurilor, datorită profunzimii (între 35m și 80m sub sol) cu o tempeartură constanta între +12C și + 18C.
Aici în poză suntem intr-o galerie de pastrarea a vinurilor spumante. O istorie amuzantă este legată de cosmonautul Iurie Gagarin care s-ar fi rătăcit timp de 2 zile in galeriile din Cricova si dupa ce a găsit ieșirea a spua ca „ În cosmos e mai ușor să te orientezi în spațiu decît în Cricova”.
Arhitectorul Primăriei din Chișinău este Alexandro Berardazi.
Arhitectorul Alexandro Berardazzi provine dintr-o familie de arhitecți italieni și a fost o personalitate importanta în istoria Moldovei. În perioada cît a activat în Chișinău din 1956 pînă în anii 1878, el a pus bazele arhitecturii orașului transformîndu-l în „Orașul alb”. În al 2-lea război mondial 70% din cladirile construite de el au fost distruse. În Chișinau mai putem găsi din construcțiile lui precum: Muzeul orașului, Biserica Armenească, Muzeul de arte frumoase etc.